Sarah McKenzie Evans is er trots op deel uit te maken van McKenzie Land and Livestock, een door een familie gerunde boerderij die meer dan 120 jaar geleden in Pecos County, Texas (rond Fort Stockton) werd opgericht en ook actief is in New Mexico. De ranch runt zwart Angus en Angus-cross vee en maakt gebruik van op prestaties gebaseerde genetica. De ranch brengt efficiënt, best presterend vee op de markt dat goed is aangepast aan de ruige omgeving van West-Texas. Hun motto is: “Tender Hearted, not Tender Footed Bulls.”
Tegenwoordig woont Sarah met haar man en kinderen ongeveer 160 kilometer van McKenzie Land and Livestock, maar ze gaat een paar dagen per week naar buiten om praktische taken uit te voeren. Sarah’s ranchverantwoordelijkheden omvatten het op de markt brengen van zaad en het uitvoeren van dagelijkse ranchactiviteiten. “Ik vind het niet erg om vies te worden”, lacht ze.
“Werk is zeker fulltime in de landbouw, er zijn geen vaste uren. Sommige weken is het werk non-stop, andere weken is het 40 uur, geven of nemen”, legt ze uit. “Aangezien ik niet langer fulltime op de boerderij woon, laat ik ook een deel van het vee dichter bij huis runnen op het terrein dat mijn man, Curtis Evans, bezit”, zegt Sarah, waarmee ze illustreert hoeveel veeteelt er in elke hoek van haar leven is.
Sarah’s zus, Lydia May en haar man Anthony, wonen op de McKenzie Land and Livestock ranch, samen met hun ouders Houston en Laura McKenzie. Anthony beheert de boerderij, terwijl Lydia helpt bij het beheren van de boerderij en werkt als fysiotherapeut in het Pecos County Hospital.
“Mijn 76-jarige vader runt nog steeds het ranchgedeelte van ons bedrijf. Hij beweert dat hij met pensioen is, maar hij werkt nog steeds 12 uur per dag. Het verschil is dat hij nu een dutje kan doen”, zegt Sarah lachend. “Mijn moeder is net met pensioen als boekhouder na 45 jaar dienst en helpt nu wanneer we haar nodig hebben. Ze zal tractoren besturen, koeien voeren of wat we maar nodig hebben!
Zoals te verwachten heeft het leven op de boerderij een behoorlijk aantal uitdagingen en beloningen.
“Veerkracht tegen het weer is de laatste tijd het meest uitdagende aspect geweest”, legt Sarah uit. “We hebben momenteel te maken met een ernstige droogte in Pecos County en sommige delen van onze ranch hebben al meer dan 12 maanden geen regen gehad.”
Haar grootvader zei altijd dat het gemeenste van een droogte is dat je niet weet wanneer het zal eindigen. Maar in de tussentijd, terwijl ze wachten op regen, heeft de familie veilige plekken bemachtigd om koeien te laten grazen in de buurt en op een van hun andere boerderijen in New Mexico.
“Maar de onmiskenbare voordelen van deze levensstijl zijn buiten werken met koeien en familie”, zegt Sarah. “Het geeft allemaal zoveel voldoening, vooral om te zien hoe de volgende generatie van de landbouw leert houden en ons bedrijf voortzet.”Een deel van deze volgende generatie bij McKenzie Land and Livestock zijn haar kinderen, Henry (17), Sawyer (15) en Brenna (13).
“Het zijn vrij normale tieners en ze zijn actief in sport, FFA en 4-H, en showen vaarzen in de provinciale shows”, legt ze uit. Tijdens de zomers zijn mijn kinderen een integraal onderdeel van onze ranchactiviteiten, ze werken fulltime en helpen bij speciale projecten, zoals onze jaarlijkse veeverkoop.
Sarah zegt dat een ander voordeel van veeteelt is dat je weet dat je deel uitmaakt van een industrie die hoogwaardige eiwitten levert om groeiende gezinnen te voeden, inclusief haar eigen. Ze houdt van alle stukken rundvlees, waarbij Ribeye, Chuck Roast en Ground Beef heerlijke en handige keuzes zijn voor haar eigen gezinstafel. Koken op de grill is altijd leuk voor Sarah, maar ze zegt dat je een slowcooker of snelkookpan niet kunt verslaan om in het drukke gezinsleven te passen.
“Easy Green Chile Beef in een snelkookpan is zelfs een van mijn favoriete manieren om maaltijden te bereiden en ook geweldige restjes te hebben”, zegt ze. “Het is geweldig in burrito’s, stoofschotels, roerei, gevuld in een aardappel, gestapeld op rijst en bonen. Het is echt geweldig met alles.”
*Sarah’s Easy Green Chili Rundvlees
- 2 pond. runderstoofvlees
- 13 ons. kuip bevroren in blokjes gesneden groene chilipepers
- 1 middelgrote witte of gele ui, in blokjes gesneden
- 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 13 ons. runderbouillon
- 1 theelepel. gemalen komijn
- ½ theelepel. zout
- 1 theelepel. grond zwarte peper
Voeg olijfolie toe aan de snelkookpan (zoals Instant Pot) en gebruik de sauteerfunctie om rundvlees, ui en knoflook ongeveer 3 minuten te bruinen, terwijl u de stukken vlees roert en omdraait als dat nodig is. Rundvlees wordt niet gaar, alleen aan de buitenkant aangebraden. Voeg bouillon, komijn, zout en peper toe aan de snelkookpan en kook ongeveer 2 uur op hoog vuur, of tot de vork gaar is. Maakt ongeveer 8 porties.
Een interessante kanttekening over de familie is dat ze allemaal actief zijn buiten de fysieke eisen van het fokken. Sarah was eerder lid van de Texas Beef-team en loopt nog steeds wat, hoewel ze zich nu meer op haar kracht concentreert. Lydia May en Anthony, haar zus en zwager, zijn ook bijna elke dag bezig met hun conditie, doen aan cardiosport of krachttraining.
“En mijn vader, die ver in de 70 is, blijft elk jaar de Hotter than Hell 100-mijl fietstocht in Wichita Falls rijden en traint 70 mijl per week op zijn racefiets”, gutst Sarah!